Popis projektu

Črta

Napsáno 1913. Vydáno poprvé v Kalendáři česko-židovském 1913-4

Ohodnoťte

Zatím bez hlasování.

Zajímavost: Jirásek napsal črtu do Kalendáře česko-židovského na rok 1913-4. Za Spolek českých akademiků Židů požádal dr. Josef Polák Mikoláše Alše o ilustrace. Aleš je vyhotovil (jedna z nich vznikla úpravou starší ilustrace z roku 1899), když už byl těžce nemocný, a tyto dvě ilustrace patří k úplně posledním, které ve svém životě vytvořil.

Jednou ze společných látek (Jiráska a Alše) byla i staroslavná pověst o vrchním pražském rabínovi Löwovi a jeho podivuhodných činech. Rabbi prý znal dokonce tajemství, jak dosáhnout tělesné nesmrtelnosti. Smrt se o něj mnohokrát pokoušela, ale vždycky ji přemohl. Až při oslavě jeho osmdesátých narozenin se jí podařilo jej přelstít: jeho stařičká žena mu podala kytici s překrásnou růží. A do té růže se smrt ukryla…

Jiráskova povídka “Rabbi Löw a smrt” a Alšovy ilustrace k ní připomínají závěr pověsti, který tak poeticky vyjadřuje nutnost odchodu sebevýznamnějšího jedince ze života. Rabbi Löw jako velká vědecká a mravní osobnost pražského “středověku” se však stal stejně nesmrtelný i pro tento svět a podobně jsou ve vědomí českého národa živi i oba mistři povídky o jeho smrti, Alois Jirásek a Mikoláš Aleš.

(Ladislav Fuks)